Sos ziołowy do dań z grilla Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchn
Składniki:
- Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g- majonez 3 łyżki
- koperek świeży ½ pęczka
- natka pietruszki ½ pęczka
- bazylia świeża ½ pęczka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszkii bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.
Sos podawać schłodzony do np. mięs grillowanych, ziemniaków pieczonych czy naleśników ze słonymi farszami.
Smacznego!
Kategorie: mleczne, sosy i pasty, polska,