zdjecia rodzinne

Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami


Składniki:

- 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 50dag)
- 30g płatków migdałów
- 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 natka pietruszki
- ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Wykonanie:

Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry. Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.
Smacznego!


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis Chleb na drożdżach - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka

Chleb na drożdżach

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy

Kotlety mielone z kaszą

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku