zdjecia rodzinne

Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami


Składniki:

- 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 50dag)
- 30g płatków migdałów
- 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 natka pietruszki
- ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Wykonanie:

Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry. Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.
Smacznego!


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Krokiety z kapustą i grzybami

Kurczak z ryżem

Pieczywo czosnkowe

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta z grochem

Pasta krewetkowa do pieczywa