zdjecia rodzinne

Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami


Składniki:

- 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 50dag)
- 30g płatków migdałów
- 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 natka pietruszki
- ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Wykonanie:

Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry. Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.
Smacznego!


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Śledzie w oleju - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Chleb na drożdżach - przepis Bitki - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kluski ziemniaczane

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pieczywo czosnkowe

Śledzie w oleju

Zapiekanka śródziemnomorska

Chleb na drożdżach

Bitki