zdjecia rodzinne

Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami


Składniki:

- serek wiejski z jagodami „Piątnica” 150g
- twaróg tłusty „Piątnica” 200g
- ziemniaki ugotowane tłuczone 300g
- ziemniaki surowe 200g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- mąką pszenna 4 łyżki
- jajko 1 szt.
- żółtko jajka 1 szt.
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżki
- sól do smaku

Wykonanie:

Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.

Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.

Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek
i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.

Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.
Smacznego!


Kategorie: mlecznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Biała kiełbasa - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Kurczak z ryżem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kluski ziemniaczane

Biała kiełbasa

Smażony ser pleśniowy

Pieczywo czosnkowe

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej