zdjecia rodzinne

Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami


Składniki:

- serek wiejski z jagodami „Piątnica” 150g
- twaróg tłusty „Piątnica” 200g
- ziemniaki ugotowane tłuczone 300g
- ziemniaki surowe 200g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- mąką pszenna 4 łyżki
- jajko 1 szt.
- żółtko jajka 1 szt.
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżki
- sól do smaku

Wykonanie:

Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.

Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.

Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek
i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.

Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.
Smacznego!


Kategorie: mlecznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Bitki - przepis Kurczak z ryżem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Bitki

Kurczak z ryżem

Chleb na drożdżach

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zapiekanka śródziemnomorska