zdjecia rodzinne

Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową


Składniki:

- mąka 500g
- masło 150g
- surowe żółtko i całe jajko
- gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki
- sól ½ łyżeczki

Farsz:

- Kiełbasa biała surowa Gzella 500 g
- białko
- pieprz

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.

Smacznego


Więcej na smakiregionow.pl

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Lazania z mięsem

Chleb na drożdżach

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kluski ziemniaczane

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kurczak z ryżem