zdjecia rodzinne

Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową


Składniki:

- mąka 500g
- masło 150g
- surowe żółtko i całe jajko
- gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki
- sól ½ łyżeczki

Farsz:

- Kiełbasa biała surowa Gzella 500 g
- białko
- pieprz

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.

Smacznego


Więcej na smakiregionow.pl

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Bitki - przepis

 

Biała kiełbasa

Pieczywo czosnkowe

Pasta krewetkowa do pieczywa

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Smażony ser pleśniowy

Bitki