zdjecia rodzinne

Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii


Składniki:

• 3 słoiki tuńczyka marki Callipo
• 1/2 szklanki kaszy jaglanej
• 1 jajko (L)
• skórka z 1 cytryny
• 2 ząbki czosnku
• 2 cukinie (małe)
• olej ryżowy marki Olitalia
• sok z 1/2 cytryny
• sól himalajska
• pieprz


Sos:
• 1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
• 1/2 cebuli
• 2 ząbki czosnku
• garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
• olej ryżowy marki Olitalia
• bazylia świeża
• sól himalajska
• pieprz

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
2. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
3. Czosnek posiekaj.
4. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
5. Uformuj niewielkie kotleciki.
6. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
7. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
8. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
9. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Kategorie: ryby

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Lazania z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Kapusta z grochem

Lazania z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety mielone z kaszą

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach