zdjecia rodzinne

Warmińskie czarne żeberka


Składniki:

- wieprzowe żeberka „Gzella” 1,5kg
- suszone śliwki 500g
- cebule 1-2 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- suszony cząber łyżeczka
- ostra mielona papryka łyżeczka
- sok z cytryny łyżeczka
- smalec 1-2 łyżeczki

Wykonanie:

Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla, a na smalcu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. Układamy cebulę na żeberkach, przykrywamy wymoczonymi śliwkami i zalewamy wodą, w której śliwki wcześniej się moczyły. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. godziny, potem odkrywamy i całość lekko odparowujemy. Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kapusta z grochem

Kluski ziemniaczane

Pieczywo czosnkowe

Kotlety schabowe z cebulką

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Zupa fasolowa z mięsem

Fasolka po bretońsku