zdjecia rodzinne

Warmińskie czarne żeberka


Składniki:

- wieprzowe żeberka „Gzella” 1,5kg
- suszone śliwki 500g
- cebule 1-2 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- suszony cząber łyżeczka
- ostra mielona papryka łyżeczka
- sok z cytryny łyżeczka
- smalec 1-2 łyżeczki

Wykonanie:

Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla, a na smalcu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. Układamy cebulę na żeberkach, przykrywamy wymoczonymi śliwkami i zalewamy wodą, w której śliwki wcześniej się moczyły. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. godziny, potem odkrywamy i całość lekko odparowujemy. Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Krokiety z kapustą i grzybami

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa

Chleb na drożdżach

Lazania z mięsem