zdjecia rodzinne

Strudel szpinakowo - serowy


Składniki:

Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%
- 2 łyżki mleka
- cukier i sól do smaku

Farsz:
- 500 g szpinaku mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 250 g sera gouda MSM Mońki

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.
Smacznego!


Kategorie: mącznewegetariańskiedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis Biała kiełbasa - przepis Śledzie w oleju - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach

Biała kiełbasa

Śledzie w oleju

Pieczywo czosnkowe