zdjecia rodzinne

Strudel szpinakowo - serowy


Składniki:

Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%
- 2 łyżki mleka
- cukier i sól do smaku

Farsz:
- 500 g szpinaku mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 250 g sera gouda MSM Mońki

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.
Smacznego!


Kategorie: mącznewegetariańskiedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Pasztet z indyka

Pieczywo czosnkowe

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa