zdjecia rodzinne

Panzanella – sałatka toskańska


Składniki:

Składniki:


• 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
• 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
• 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
• 1 ząbek czosnku
• pomidory kolorowe
• 20g czerwona cebula
• ½ pęczka bazylii
• sól i pieprz do smaku
• 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
• 20g karczochów krojonych marki Ponti
• 30g papryka pieczona
• kilka kaparów marki Ponti

Wykonanie:

Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.

Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Lazania z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowa z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Fasolka po bretońsku

Pasztet z indyka

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)