zdjecia rodzinne

Pilaw z indykiem i kurkami


Składniki:

- Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
- ryż basmati 150g
- filet z indyka 200g
- cebula 1 średnia szt.
- olej rzepakowy 3 łyżki
- świeże kurki 150g
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Wykonanie:

Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.

Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.

Smacznego!



Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa

Kotlety mielone z kaszą