zdjecia rodzinne

Deserek słoiczkowy z chia, sezamem i DAIM MINI


Składniki:

Składniki:

• 1 szt. jogurt naturalny
• Garść orzechów
• 5 g masła
• 5 g mąki
• 10 g cukru brązowego
• Mini batoniki Daim (ok.4-5 szt.)
• Owoce sezonowe: maliny, jeżyny

Na ciasteczko:

• 5 łyżeczek cukru brązowego
• 3 łyżeczki chia
• 3 łyżeczki białego sezamu
• 5 g masła
• Mięta bądź melisa do przystrojenia

Wykonanie:

Przygotowanie:

Zaczynamy od wykonania ciasteczka. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy cukier, dodajemy masło. Wsypujemy sezam, chia i wszystko dokładnie mieszamy. Na arkusz papieru do pieczenia wykładamy masę, przykrywamy ją drugim arkuszem i całość wałkujemy na grubość ok. 2mm. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Orzechowa ziemia:
Orzechy siekamy drobno i wrzucamy do miski. Do miski dodajemy także 5 g masła, 5 g mąki i 10 g cukru. Mieszamy wszystko ręką na kruszonkę. Jeśli będzie za mało „krusząca” dodajemy trochę mąki. Rozkładamy kruszonkę na papierze do pieczenia na blaszce, wkładamy do pieca rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 10 min aż zbrązowieje. Następnie oczyszczamy owoce - delikatnie je „odmuchując” (bez mycia), a Mini batonik Daim siekamy drobno.

W słoiczkach (mogą być po jogurcie) układamy warstwami: wystygniętą ziemię, warstwę jogurtu naturalnego, pokrojone Mini batoniki Daim, a na końcu owoce sezonowe. Ciasteczko z chia kruszymy na większe kawałki i posypujemy deser. Na koniec dekorujemy deser Mini batonikiem Daim (wbitym w całości na wierzchu) oraz przystrajamy miętą bądź melisą. Przed podaniem schładzamy ok. 1 godzinę.

Smacznego!




Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Biała kiełbasa - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Pieczywo czosnkowe

Kluski ziemniaczane

Biała kiełbasa

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Kotlety schabowe z cebulką

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)