zdjecia rodzinne

Cukinia faszerowana


Składniki:

Składniki (4 porcje):


• 2 średnie cukinie
• 500 g mięsa mielonego wołowego
• 1 słoik pomidorów suszonych marki Ponti
• 1 słoiczek kaparów marki Ponti
• 1 duża szalotka
• garść pomidorów koktajlowych
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 50 g mozzarelli
• sól, pieprz
• 2 łyżki oleju
• 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)

Wykonanie:

Wykonanie:

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.
2. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
3. Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
4. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
5. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
6. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
7. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
8. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.





Kategorie: mięsazapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasztet z indyka - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy

Pasztet z indyka

Kotlety mielone z kaszą

Włoski chlebek a'la pizza

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety schabowe z cebulką

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe