zdjecia rodzinne

Słoneczna Italia jesienną porą


Składniki:

Składniki na sałatkę:
2 garści rukoli
1/3 szklanki makaronu ARRIGHI (Gwiazdeczki - Stelline)
8 suszonych pomidorów w oleju PONTI
120 g mini mozzarelli
250 g pomidorków koktajlowych
12 czarnych oliwek SERPIS
1/3 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki pestek dyni

Składniki na dressing:
5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanych listków bazylii
sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku..
2. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
3. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.
5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
6. Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.


Kategorie: sałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kapusta z grochem - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Kapusta z grochem

Chleb na drożdżach