zdjecia rodzinne

Babka ziemniaczana


Składniki:

- 2 kg ziemniaków,
- 20 dkg słoniny surowej,
- 4 duże cebule,
- 3 jajka,
- 6 łyżek mąki,
- majeranek,
- sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jak na placki. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. Słoninę z topić na patelni lekko na szklisty kolor, nie zarumienić. Dodać cebulę pieprz i przykryć pokrywą. Dusić wszystko razem, tak, by cebulę nie zarumienić a była szklista. Do utartych ziemniaków dodać całe jajka, mąkę, sól, majeranek, przetopiony tłuszcz z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać, ubić trochę. W razie potrzeby dodać mąkę. Gotowe ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko wlać, włożyć, do naczynia żaroodpornego lub do brytfanny lub do blachy wyłożonej folią aluminiową. Piec w piekarniku w temp. 200s topni C, w czasie ~60 min. Zależy to od głębokości formy. Sprawdzić stan upieczenia. Pobrać próbkę do jedzenia. Podawać najlepiej z surówką z kiszonej kapusty z marchwią, cebulą, jabłkiem, cukrem, kminkiem i oliwą.
Można polewać sosem ze śmietany z pieprzem, solą i czosnkiem z praski.
Smacznego!

Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


karpiniuk , 2009-10-24
bardzo fajne. Przy sobocie wypróbuję


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta z grochem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Śledzie w oleju

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta z grochem

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety schabowe z cebulką