zdjecia rodzinne

Zupa rybna biała


Składniki:

- 200 ml kwaśnej śmietany 12% „Piątnica”
- 150 ml słodkiej śmietanki 30% ,,Piątnica”
- 1 ½ litra wody
- 100g marchwi
- 70g selera
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 średni pomidor
- 700g fileta z dorsza
- 1 łyżka mąki
- 50g pora (jasna część)
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Wykonanie:

Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta z dorsza. Połączyć obie śmietany z mąką, zahartować i wlać do zupy. Por pokroić w cieniutkie półkrążki, pomidora w średnią kostkę i dodać do garnuszka. Doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym. Gotować zupę 2 minuty na wolnym ogniu, następnie wyłączyć i dodać posiekany koperek.

Smacznego!

Rada: Zamiast fileta z dorsza można użyć innej białej ryby lub połączyć dwa lub trzy gatunki.
Jeżeli ktoś jest smakoszem owoców morza, może dodać krewetki lub małże.
Dla lubiących ostre smaki proponujemy gotową zupę posypać płatkami chili.



Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem

Pasztet z indyka

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Włoski chlebek a'la pizza