zdjecia rodzinne

Żelazne prażoki z duszoną karkówką


Składniki:

- karkówka firmy Gzella 700g
- mąka pszenna 2 – 3 łyżki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- cebula 1 średnia sztuka
- czosnek 2 ząbki
- woda 2 ½ szklanki
- sól, pieprz, majeranek do smaku


Żelazne prażoki
Składniki:
- ziemniaki 2kg
- masło 2 łyżki
- sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.
Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi
i sosem.

Smacznego!



Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Bitki - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Biała kiełbasa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety mielone z kaszą

Bitki

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowa z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami