zdjecia rodzinne

Kusząca propozycja – czyli sałatka z kuskusem


Składniki:

Składniki na sałatkę:

1/2 szklanki suchego kuskus
8-10 suszonych pomidorów marki Ponti
1 nieduże awokado
2 łyżki soku z cytryny
100 g sera feta
10-12 zielonych oliwek z pastą paprykową marki Serpis
1/3 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki pestek dyni
1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
Oliwki kroimy na plasterki.
Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
Ser feta kroimy w kostkę.
Szczypiorek drobno siekamy.
Do miseczki z kuskus wrzucamy suszone pomidory wraz z olejem, pestki dyni i słonecznika, szczypiorek (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z serem feta i awokado. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki.

Kategorie: sałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Biała kiełbasa - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Biała kiełbasa

Lazania z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Smażony ser pleśniowy

Kapusta z grochem

Pasta krewetkowa do pieczywa