zdjecia rodzinne

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym


Składniki:

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

- 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- kilogram pieczarek
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty. przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.

Smacznego!

Kategorie: wegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasztet z indyka - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasztet z indyka

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe