zdjecia rodzinne

Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym


Składniki:

- 5-6 dużych batatów
- kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy
- łyżka masła
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
- listki pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem ziemniaków. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.
Smacznego!


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Chleb na drożdżach - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta z grochem - przepis Biała kiełbasa - przepis Kurczak z ryżem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Śledzie w oleju

Kotlety schabowe z cebulką

Chleb na drożdżach

Smażony ser pleśniowy

Kapusta z grochem

Biała kiełbasa

Kurczak z ryżem

Fasolka po bretońsku

Włoski chlebek a'la pizza