zdjecia rodzinne

Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym


Składniki:

- 5-6 dużych batatów
- kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy
- łyżka masła
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
- listki pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem ziemniaków. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.
Smacznego!


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis Lazania z mięsem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Smażony ser pleśniowy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem

Lazania z mięsem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasta krewetkowa do pieczywa