zdjecia rodzinne

Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym


Składniki:

- 5-6 dużych batatów
- kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy
- łyżka masła
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
- listki pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem ziemniaków. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.
Smacznego!


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Pasztet z indyka

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowa z mięsem

Biała kiełbasa

Fasolka po bretońsku