zdjecia rodzinne

Święta tuż tuż - Domowe trufle piernikowe!


Składniki:

- Śmietanka 42% od OSM Piątnica 150ml
- czekolada gorzka 2 szt.
- orzechy włoskie łuskane 50g
- przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka
- rum 50ml
- skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- kakao, wiórki kokosowe
- szczypta soli

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!


Kategorie: deseryBoże Narodzeniepolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gastrosfera , 2016-11-30
Pycha!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta z grochem

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Smażony ser pleśniowy

Pasta krewetkowa do pieczywa