www.zapetytem.pl

Święta tuż tuż - Domowe trufle piernikowe!


Gastrosfera2016-11-30 Komentarze (1) 30-45 min    łatwy     Porcji: >9

Składniki:

- Śmietanka 42% od OSM Piątnica 150ml
- czekolada gorzka 2 szt.
- orzechy włoskie łuskane 50g
- przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka
- rum 50ml
- skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- kakao, wiórki kokosowe
- szczypta soli

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!


Kategorie: deseryBoże Narodzeniepolska

Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=1259