zdjecia rodzinne

Kurczak w marynacie


Składniki:

- piersi z kurczaka,
- 6 ząbków czosnku (do natarcia),
- 1 limonka.

Marynata:
- 2 cebule,
- 2 papryczki chilli,
- tymianek,
- 1 łyżka chilli ostra,
- 1 łyżka pieprz ziarnisty,
- gałka muszkatołowa starta,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 2 oleju słonecznikowego.

Wykonanie:

Składniki na marynatę zmiksować w malakserze.
Piersi kurczaka można przekroić wzdłuż na pół. Do miski wlewamy gorącej wody i wyciskamy sok z limonki, wkładamy do tego piersi na ok. 5 minut. Służy to do tego, aby pierś była twardsza na zewnątrz, natomiast w środku zachowała soczystość. Kroimy czosnek drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim kurczaka bardzo dobrze. Następnie nacieramy piersi marynatą.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kapusta z grochem - przepis Bitki - przepis

 

Pasztet z indyka

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowa z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kapusta z grochem

Bitki