zdjecia rodzinne

Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku


Składniki:

• 480 g mielonej cielęciny
• 4 g suszonego, mielonego majeranku
• 50 ml soku z cytryn Limmi
• 20 g tartego sera typu parmezan
• 2 średniej wielkości jajka
• 10 g bułki tartej
• 60 g mąki
• olej roślinny
• sól, pieprz
• 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Wykonanie:

Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury (170 stopni Celsjusza). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.
Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Bitki - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety schabowe z cebulką

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Bitki

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowo-buraczkowa babci