zdjecia rodzinne

Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem


Składniki:

- 500 g mięsa z udka kurczaka (lub inne drobiowe)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 pomidory suszone z oleju
- ½ małego pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz grubo zmielony do smaku
- 100 g sera żółtego gouda MSM Mońki

Składniki na sos:
- 2 marchewki
- ¼ selera
- ½ pora
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki wody
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku

Wykonanie:

Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.
Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił.
Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.
Smacznego!


Kategorie: mięsaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kapusta z grochem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pasztet z indyka - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kapusta z grochem

Chleb na drożdżach

Pasztet z indyka

Krokiety z kapustą i grzybami