zdjecia rodzinne

Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym


Składniki:

Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mleka
- ¼ łyżeczki cukru
- sól do smaku

Farsz:
- 200 g filetu z łososia
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- ½ pęczka koperku
- ½ świeżej , czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- sezam czarny lub biały do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Smacznego!






















Kategorie: mącznerybyprzekąskipolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Śledzie w oleju - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Śledzie w oleju

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe