zdjecia rodzinne

Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym


Składniki:

Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mleka
- ¼ łyżeczki cukru
- sól do smaku

Farsz:
- 200 g filetu z łososia
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- ½ pęczka koperku
- ½ świeżej , czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- sezam czarny lub biały do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Smacznego!






















Kategorie: mącznerybyprzekąskipolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Biała kiełbasa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Biała kiełbasa

Włoski chlebek a'la pizza

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Smażony ser pleśniowy

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowa z mięsem

Kluski ziemniaczane