zdjecia rodzinne

Empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym


Składniki:

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- ½ szklanki zimnej wody
- 3 łyżki oleju

farsz:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 150 g sera Gouda MSM Mońki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1,5 dojrzałej czerwonej papryki
- płatki chili
- ½ natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do głębokiego smażenia
- pół szklanki wody

Wykonanie:

Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą. Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i płatki chili. Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią). Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, czy ostrym pomidorowym.

Kategorie: mięsamączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pasztet z indyka - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta z grochem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Biała kiełbasa - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pasztet z indyka

Pieczywo czosnkowe

Kapusta z grochem

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kluski ziemniaczane

Biała kiełbasa

Śledzie w oleju