zdjecia rodzinne

Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, mal


Składniki:

• 0,8-1kg małych, buraków
• pół główki czosnku
• 0,7-1l wywaru warzywnego (najlepiej na listku laurowym i zielu angielskim)
• 1/3 opakowania włoszczyzny
• małe jabłko (opcjonalnie: pół łyżeczki cukru, opcjonalnie: pół łyżeczki soku z cytryn sycylijskich LiMMi)
• 2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
• sól morska do doprawienia
• śmietana gęsta,
• świeży tymianek
• opakowanie świeżych malin
• Oliwa smakowa Extra Vergine Olitalia z bazylią

Wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry.
Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszamy kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparowało sok. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla, włączamy większą moc płyty i smażymy minutę ciągle mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat smażonego czosnku.
Podlewamy włoszczyznę wywarem, dodajemy pokrojone buraki, zagotowujemy. Doprawiamy solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem. Dodajemy opakowanie malin i gotujemy aż się rozpadną. Na końcu zupę należy zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek oraz wszelkich zabrudzeń .
Do miseczki rozlewamy krem, przystrajamy kleksem śmietanowym, połówkami malin, kroplami oliwy bazyliowej Olitalia oraz świeżym tymiankiem.

Po więcej informacji na temat pysznych i zdrowych przysmaków zapraszamy na stronę internetową: www.indexfood.pl oraz na oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Firma Index Food powstała w 1988 r. Zajmuje się importem i dystrybucją markowych produktów spożywczych, a od 1997 r. jej misją stało się promowanie walorów zdrowotnych, kulinarnych oraz smakowych przede wszystkim kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie dystrybuowane produkty tworzą bogatą ofertę, dzięki której można stworzyć szereg dań charakterystycznych dla południa Europy.Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand’Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim i Ricola, a także Cornyi Schwartau.
Index Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.
ul. Jana III Sobieskiego 98
62-030 Luboń k. Poznania
tel. (61) 810 60 90
fax (61) 810 50 62
office@indexfood.pl
www.indexfood.pl


Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kurczak z ryżem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Śledzie w oleju - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety schabowe z cebulką

Kurczak z ryżem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Śledzie w oleju

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku