zdjecia rodzinne

Fondue z różnych gatunków sera


Składniki:

- 200 g sera Gorgonzola (lub Rokpol)
- 300 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- 200 g sera Cheddar
- ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- ½ szklanki śmietany 18%
- łyżeczka masła
- zioła – rozmaryn, tymianek, majeranek
- pieczywo pokrojone w kostkę

Wykonanie:

Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze.
Smacznego!

Kategorie: mlecznewegetariańskieprzekąskisosy i pasty

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Śledzie w oleju - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Śledzie w oleju

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowa z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Fasolka po bretońsku

Kurczak z ryżem