zdjecia rodzinne

Fondue z różnych gatunków sera


Składniki:

- 200 g sera Gorgonzola (lub Rokpol)
- 300 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- 200 g sera Cheddar
- ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- ½ szklanki śmietany 18%
- łyżeczka masła
- zioła – rozmaryn, tymianek, majeranek
- pieczywo pokrojone w kostkę

Wykonanie:

Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze.
Smacznego!

Kategorie: mlecznewegetariańskieprzekąskisosy i pasty

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Śledzie w oleju - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Kapusta z grochem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy

Fasolka po bretońsku

Śledzie w oleju

Kluski ziemniaczane

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pieczywo czosnkowe