zdjecia rodzinne

Zapiekanka z ryżem marki Halina i sosem pieczarkowym


Składniki:

8 jaj
2 torebki ryżu białego marki Halina
łyżka masła
cebula
1/2 szklanki startego żółtego sera
natka pietruszki
łyżka masła do naczynia żaroodpornego
20 dag pieczarek
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka słodkiej śmietanki 12%
cytryna
sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotuj jajka na półtwardo, ostudź, obierz ze skorupek. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Na łyżce masła podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę dodaj ryż oraz posiekaną natkę. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformuj wgłębienia i powkładaj w nie jajka. Potrawę zalej sosem pieczarkowym, posyp startym serem. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Sos pieczarkowy: na maśle podsmaż pokrojone drobno pieczarki, odparuj nadmiar płynu, wsyp mąkę, chwilę przesmaż i dodaj śmietankę. Mieszając doprowadź do zagęszczenia sosu, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.



Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Lazania z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pasztet z indyka - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Chleb na drożdżach

Kluski ziemniaczane

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowa z mięsem

Lazania z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Pasztet z indyka

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa