zdjecia rodzinne

Zapiekanka z ryżem marki Halina i sosem pieczarkowym


Składniki:

8 jaj
2 torebki ryżu białego marki Halina
łyżka masła
cebula
1/2 szklanki startego żółtego sera
natka pietruszki
łyżka masła do naczynia żaroodpornego
20 dag pieczarek
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka słodkiej śmietanki 12%
cytryna
sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotuj jajka na półtwardo, ostudź, obierz ze skorupek. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Na łyżce masła podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę dodaj ryż oraz posiekaną natkę. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformuj wgłębienia i powkładaj w nie jajka. Potrawę zalej sosem pieczarkowym, posyp startym serem. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Sos pieczarkowy: na maśle podsmaż pokrojone drobno pieczarki, odparuj nadmiar płynu, wsyp mąkę, chwilę przesmaż i dodaj śmietankę. Mieszając doprowadź do zagęszczenia sosu, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.



Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Biała kiełbasa

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety schabowe z cebulką

Lazania z mięsem

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej