zdjecia rodzinne

Ziemniaczano - serowe gratin


Składniki:

- 1 kilogram ziemniaków
- 600 ml mleka
- 100 gram serka topionego kremowego MSM Mońki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 150 gram sera żółtego Aldamer MSM Mońki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i gotować 2 minuty w lekko osolonym mleku. Odcedzić, pozostawiając mleko w garnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ziemniaki.
Do mleka dodać serek topiony, pieprz, gałkę muszkatołową oraz rozdrobniony czosnek. Wszystkie składniki połączyć oraz podgrzać. Polać ziemniaki, posypać serem żółtym (startym na tarce o grubym oczku) i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st.C przez ok. 45 minut.
Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Lazania z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Włoski chlebek a'la pizza

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Bitki

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska

Krokiety z kapustą i grzybami