zdjecia rodzinne

Canelloni z ricottą i karczochami


Składniki:

Passata Valfrutta 700g
250 g Makaronu Lasagne Arrighi
400 g Karczochów krojonych Ponti
1 cebula
500 g ricotty
50g tartego twardego sera (np. parmezanu)
garść świeżej mięty
garść świeżego tymianku
gałka muszkatołowa
Oliwa z Oliwek Extra Vergine Olitalia
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj ok 10 min doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne aby zmiękły. Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w tem. 200oC.

Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Śledzie w oleju - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Biała kiełbasa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Lazania z mięsem

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Smażony ser pleśniowy

Śledzie w oleju

Pieczywo czosnkowe