zdjecia rodzinne

Soczyste burgery buraczane z aldamerem


Składniki:

150 g buraków
3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny i majeranek do smaku
olej rzepakowy do smażenia
8 plasterków sera Aldamer MSM Mońki
4 bułki do burgerów
2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)

Wykonanie:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.

Smacznego!


Kategorie: wegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Kurczak z ryżem

Kluski ziemniaczane

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe