zdjecia rodzinne

Letnia zapiekanka w wersji fit


Składniki:

300 g makaronu – Świderki pełnoziarniste marki Arrighi
1/2 słoiczka Pomidorów Półsuszonych w oleju słonecznikowym marki Ponti
(odsączamy z oleju)
250 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
1/3 małej cukinii
2–4 pomidory, np. śliwkowe
1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sera parmezan
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli, pieprz
1 łyżka oleju spod pomidorków

Wykonanie:

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki.
4. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
5. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
6. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.


Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku