zdjecia rodzinne

Fale Dunaju


Składniki:

Ciasto:
25 dag masła
25 dag cukru
6 jajek
40 dag mąki
1 torebka proszku do pieczenia (15 g)
2 łyżki kakao
40 dag wiśni

Masa:
2 szklanki mleka
1 torebka budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
25 dag masła
2 łyżki wódki owocowej (najlepiej kirszu)
2 łyżki kakao lub gotowa polewa czekoladowa.

Wykonanie:

Zrób ciasto: wiśnie umyj i wydryluj. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj po jednym jajku. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej wsyp kakao, wymieszaj jeszcze raz. Natłuść głęboką blachę, wyłóż ją pergaminem. Rozsmaruj na blasze najpierw jasne ciasto, a na nim ciemne. Równomiernie posyp wiśniami, piecz około 30 minut w temp. 180°C. Przygotuj masę: ugotuj budyñ (wg wskazówek na torebce) z mleka, cukru i proszku budyniowego. Odstaw go, aby ostygł. Utrzyj masło na puszystą masę. Powoli, ciągle ucierając, dodawaj po łyżce ostudzony budyñ i po kilka kropli wódki. Przestañ ucierać, gdy masa będzie gładka i jednolita. Z upieczonego ciasta zdejmij pergamin, wierzch równomiernie posmaruj kremem budyniowym. Gotowe ciasto możesz posypać kakao lub pokryć polewą czekoladową.
RADA: poza sezonem możesz dodać do ciasta wiśnie z kompotu lub z konfitury.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Kapusta z grochem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Chleb na drożdżach

Kotlety schabowe z cebulką

Smażony ser pleśniowy

Kluski ziemniaczane

Kotlety mielone z kaszą

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej