zdjecia rodzinne

Fale Dunaju


Składniki:

Ciasto:
25 dag masła
25 dag cukru
6 jajek
40 dag mąki
1 torebka proszku do pieczenia (15 g)
2 łyżki kakao
40 dag wiśni

Masa:
2 szklanki mleka
1 torebka budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
25 dag masła
2 łyżki wódki owocowej (najlepiej kirszu)
2 łyżki kakao lub gotowa polewa czekoladowa.

Wykonanie:

Zrób ciasto: wiśnie umyj i wydryluj. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj po jednym jajku. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej wsyp kakao, wymieszaj jeszcze raz. Natłuść głęboką blachę, wyłóż ją pergaminem. Rozsmaruj na blasze najpierw jasne ciasto, a na nim ciemne. Równomiernie posyp wiśniami, piecz około 30 minut w temp. 180°C. Przygotuj masę: ugotuj budyñ (wg wskazówek na torebce) z mleka, cukru i proszku budyniowego. Odstaw go, aby ostygł. Utrzyj masło na puszystą masę. Powoli, ciągle ucierając, dodawaj po łyżce ostudzony budyñ i po kilka kropli wódki. Przestañ ucierać, gdy masa będzie gładka i jednolita. Z upieczonego ciasta zdejmij pergamin, wierzch równomiernie posmaruj kremem budyniowym. Gotowe ciasto możesz posypać kakao lub pokryć polewą czekoladową.
RADA: poza sezonem możesz dodać do ciasta wiśnie z kompotu lub z konfitury.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Biała kiełbasa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kluski ziemniaczane

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Zupa fasolowa z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza