zdjecia rodzinne

Ryż Gold Parboiled marki Halina zapiekany pod parmezanem


Składniki:

200g ryżu Gold Parboiled marki Halina
1,5 szklanki rosołu warzywnego z kostki
3 łyżki oliwy
średnia cebula
4 pomidory obrane ze skórki
filet z piersi kurczaka
4 papryki
3/4 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
łyżka oliwy do naczynia żaroodpornego

Wykonanie:

Papryki ułożyć na blasze w rozgrzanym piekarniku i piec do momentu, kiedy skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyjąć z piekarnika, polać zimną wodą, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne. Ostudzone strąki pokroić w paski. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę dodać surowy ryż i smażyć całość, dopóki ziarna nie wchłoną całego tłuszczu. Zeszklony ryż zalać rosołem warzywnym i gotować 20 min. W między czasie podsmażyć pokrojony na kawałki filet z kurczaka (można doprawić go ulubionymi przyprawami). W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę pokrojonej papryki oraz pomidorów, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Czynności te powtarzać do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być ryż, posypany z wierzchu pozostałym parmezanem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15 min.
Smacznego!


Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasztet z indyka - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Bitki

Biała kiełbasa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zapiekanka śródziemnomorska

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasztet z indyka

Fasolka po bretońsku

Kapusta z grochem