zdjecia rodzinne

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu


Składniki:

Składniki na ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżka zimnej wody

Pozostałe składniki:
• 100 g wędzonego boczku parzonego
• 150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
• 100 g suszonych pomidorów
• 150 ml śmietanki 30%
• 1 jajko
• ¼ łyżeczki płatków chili
• 1 łyżka miodu
• 1 garść łuskanych orzechów włoskich
• rukola
• konfitura żurawinowa

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.

Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.
Smacznego!



Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Bitki - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta z grochem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowa z mięsem

Bitki

Biała kiełbasa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta z grochem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej