zdjecia rodzinne

Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco


Składniki:

500 g cielęciny
1 mniejsza cebula
5 pędów selera naciowego
1 marchewka
przecier pomidorowy Valfrutta 500ml
1 cytryna
1 mniejsza pomarańcza
pęczek natki pietruszki
200 ml wina
400 ml bulionu mięsnego
mąka
oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC.
Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem.


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta z grochem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasztet z indyka - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Smażony ser pleśniowy

Kapusta z grochem

Pieczywo czosnkowe

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasztet z indyka

Krokiety z kapustą i grzybami

Kluski ziemniaczane