zdjecia rodzinne

Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym marki Britta


Składniki:

Ryż jaśminowy marki Britta (2 woreczki)
2 pojedyncze piersi kurczaka (450 – 500 g)
250 g szpinaku baby
200 g pomidorów, np. koktajlowych
2 limonki
400 ml mleczka kokosowego
1–2 łyżki pasty curry czerwonej (pikantnej)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
szczypiorek lub kolendra
sól morska lub himalajska
pieprz

Wykonanie:

1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę.
2. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż kolejne 5 minut.
3. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut.
4. Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem (w zależności od gustu można też dodać więcej pasty curry).
5. W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy marki Britta według zaleceń na opakowaniu.
6. Curry podawaj wraz z ryżem jaśminowym marki Britta, ćwiartkami limonki pozostałej limonki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.



Kategorie: wegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Bitki - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety schabowe z cebulką

Pasta krewetkowa do pieczywa

Bitki

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach

Pieczywo czosnkowe

Śledzie w oleju