zdjecia rodzinne

Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem


Składniki:

Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 120 g zimnego masła
• 1 jajko
• 1 łyżka zimnej wody
• szczypta soli

Składniki na farsz:
• 200 g świeżych kurek
• 1 cebula
• 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
• 300 ml śmietanki 36%
• 4 jajka
• 3 gałązki cząbru
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 15 minut. Usunąć papier i obciążenie.

Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.
Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).
Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Bitki - przepis Biała kiełbasa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Bitki

Biała kiełbasa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska