zdjecia rodzinne

Kulki mozzarelli panierowane i podane z sosem pomidorowo-bazyliowym


Składniki:


Składniki na 2 porcje:

• 150 g mozzarelli mini (kuleczki)
• 2 jajka L
• 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
• 1/2 łyżeczki papryki
• 1/2 łyżeczki papryki ostrej
• Pomidory w puszce bez skórek Valfrutta (cała puszka, 400 g)
• Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
• świeża bazylia
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• dowolne warzywa i owoce

Wykonanie:

Wykonanie:
1. Kulki mozzarelli osącz z zalewy, przełóż na talerzyk i wsadź do zamrażalnika na 1 godzinę.
2. Bułkę tartą przesyp do miseczki, dodaj papryki, wymieszaj.
3. Mozzarellę panieruj, kolejno otaczając jajkiem (rozmąconym), następnie bułką tartą. Czynność powtórz. Ser włóż ponownie do zamrażalnika, tym razem na 15 minut.
4. Oliwę przelej do niewielkiego rondelka, rozgrzej. Olej powinien zakrywać ser.
5. Smaż ser niewielkimi porcjami. Usmażone przełóż na papier kuchenny i osącz z nadmiaru tłuszczu.
6. Warzywa i owoce umyj, pokrój, ułóż na talerzach. Dodaj usmażony ser.
7. Pomidory zblenduj z dodatkiem bazylii, czosnku, soli i pieprzu, podaj w miseczce.
8. Całość podawaj od razu, na ciepło.


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Zupa fasolowa z mięsem

Kurczak z ryżem

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej