zdjecia rodzinne

Kulki mozzarelli panierowane i podane z sosem pomidorowo-bazyliowym


Składniki:


Składniki na 2 porcje:

• 150 g mozzarelli mini (kuleczki)
• 2 jajka L
• 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
• 1/2 łyżeczki papryki
• 1/2 łyżeczki papryki ostrej
• Pomidory w puszce bez skórek Valfrutta (cała puszka, 400 g)
• Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
• świeża bazylia
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• dowolne warzywa i owoce

Wykonanie:

Wykonanie:
1. Kulki mozzarelli osącz z zalewy, przełóż na talerzyk i wsadź do zamrażalnika na 1 godzinę.
2. Bułkę tartą przesyp do miseczki, dodaj papryki, wymieszaj.
3. Mozzarellę panieruj, kolejno otaczając jajkiem (rozmąconym), następnie bułką tartą. Czynność powtórz. Ser włóż ponownie do zamrażalnika, tym razem na 15 minut.
4. Oliwę przelej do niewielkiego rondelka, rozgrzej. Olej powinien zakrywać ser.
5. Smaż ser niewielkimi porcjami. Usmażone przełóż na papier kuchenny i osącz z nadmiaru tłuszczu.
6. Warzywa i owoce umyj, pokrój, ułóż na talerzach. Dodaj usmażony ser.
7. Pomidory zblenduj z dodatkiem bazylii, czosnku, soli i pieprzu, podaj w miseczce.
8. Całość podawaj od razu, na ciepło.


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Bitki - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku

Bitki

Lazania z mięsem

Zupa fasolowa z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Kotlety mielone z kaszą