zdjecia rodzinne

Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzia


Składniki:

• 1 szklanka kaszy kukurydzianej
• 5 szklanek wody
• 1 ½ łyżeczki soli
• 1 łyżka masła
• 300 g sera Gouda MSM Mońki
• 300 g pomidorków koktajlowych
• 1 mały pęczek świeżego tymianku
• pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Wykonanie:

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Biała kiełbasa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Biała kiełbasa

Krokiety z kapustą i grzybami

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety schabowe z cebulką