zdjecia rodzinne

Złocisty przedsmak jesieni: Polenta, czyli pomysł na kaszkę kukurydzia


Składniki:

• 1 szklanka kaszy kukurydzianej
• 5 szklanek wody
• 1 ½ łyżeczki soli
• 1 łyżka masła
• 300 g sera Gouda MSM Mońki
• 300 g pomidorków koktajlowych
• 1 mały pęczek świeżego tymianku
• pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Wykonanie:

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Kurczak z ryżem

Kotlety mielone z kaszą

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pieczywo czosnkowe

Smażony ser pleśniowy

Krokiety z kapustą i grzybami

Fasolka po bretońsku

Kluski ziemniaczane