zdjecia rodzinne

Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami


Składniki:

• 7 jaj
• 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
• masło klarowane do smażenia
• cebula
• 4 ząbki czosnku
• 1/2 szklanki startego żółtego sera
• posiekana natka pietruszki
• duża cukinia
• szklanka słodkiej śmietanki 12%
• sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
2. Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
4.Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.
5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety mielone z kaszą

Fasolka po bretońsku

Chleb na drożdżach

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka

Pieczywo czosnkowe

Biała kiełbasa