zdjecia rodzinne

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym


Składniki:

• 1 bagietka pszenna
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• 2 plastry boczku wędzonego
• 1 mała cebula
• masło
• 2 jajka
• serek topiony kremowy MSM Mońki
• 100 ml śmietanki słodkiej 18%
• ½ pęczka szczypiorku
• sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

Wykonanie:

Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.
Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.
Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Kapusta z grochem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety mielone z kaszą

Krokiety z kapustą i grzybami

Kluski ziemniaczane

Włoski chlebek a'la pizza

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kurczak z ryżem