www.zapetytem.pl

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym


Gastrosfera2017-09-25 Komentarze (0) 15-30 min    łatwy     Porcji: 2

Składniki:

• 1 bagietka pszenna
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• 2 plastry boczku wędzonego
• 1 mała cebula
• masło
• 2 jajka
• serek topiony kremowy MSM Mońki
• 100 ml śmietanki słodkiej 18%
• ½ pęczka szczypiorku
• sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

Wykonanie:

Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.
Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.
Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!


Kategorie:

Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=1329