www.zapetytem.pl

Ribollita z jarmużem i aldamerem


Gastrosfera2017-11-22 Komentarze (0) 30-45 min    łatwy     Porcji: 3

Składniki:

• 2 średnie marchewki
• ½ selera naciowego
• 1 cebula
• 4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek
• 3 ziemniaki
• 1 puszka białej fasoli konserwowej
• ok. 2 l wody
• sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek do smaku
• 5-6 liści jarmużu
• 2-3 kromki czerstwego chleba
• 3 ząbki czosnku
• 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

Wykonanie:

Marchew pokroić w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki i wszystko chwilę podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wodę, posolić i wszystko gotować do miękkości. Następnie dodać fasolę, pokrojony jarmuż pozostałe przyprawy i całość zagotować.
Pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na jasnozłoty kolor na dwóch łyżkach oliwy, wyciągnąć i dodać do zupy. Chleb poszarpać na niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie czosnkowej. Gotową zupę rozlać do miseczek, posypać starkowanym na grubym oczku aldamerem i czosnkowymi grzankami.
Smacznego!


Kategorie: zupy

Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=1336