zdjecia rodzinne

Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym


Składniki:

Klopsiki:
• 500 g mielonego mięsa drobiowego
• 1 jajko
• 4 łyżki bułki tartej
• 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
• 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
• sól i ostra papryka do smaku
• bułka tarta do obtoczenia
• olej rzepakowy do smażenia


Sos:
• 3 pomidory
• ½ szklanki wody
• 5 ząbków czosnku
• 1 łyżeczka płatków chili
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki cukru
• ¼ łyżeczki soli
• 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
• ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 3-4 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:

Klopsiki:

Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.


Sos:

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.
Sos podawać na zimno lub ciepło.
Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Pasztet z indyka

Zapiekanka śródziemnomorska

Pasta krewetkowa do pieczywa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem