zdjecia rodzinne

Słone pączki serowe z ostrym sosem oliwnym


Składniki:

Składniki na pączki:
• 0,75 l mleka
• 0,75 kg mąki
• 3 żółtka
• 30 g drożdży
• 1 płaska łyżeczka soli
• 2 płaskie łyżeczki cukru
• 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
• pieprz do smaku
• 200 g sera Gouda MSM Mońki
• olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:
• 100 ml oliwy z oliwek
• 2 łyżki sosu sojowego
• ¼ średniej papryczki chili
• ½ pęczka szczypiorku
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól do smaku
• 1 łyżeczka łuskanego, prażonego sezamu

Wykonanie:

Do drożdży dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i całość wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, wcześniej przygotowane drożdże, sól, posiekane igiełki rozmarynu, oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Usmażyć pączki, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka z olejem. Pączki po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym.
W osobnej miseczce zmieszać wszystkie składniki na sos.
Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Bitki - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Chleb na drożdżach - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Kurczak z ryżem

Bitki

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku

Chleb na drożdżach

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory