zdjecia rodzinne

Sałatka włoska z brokułami


Składniki:

Makaron tortellini lub ravioli (paczka 250-350 g)
brokuły (1 mała główka lub pół dużej),
25 dag szynki,
2 cebule,
puszka pomidorów,
sól, pieprz, bazylia,
prażony słonecznik,
śmietana.

Wykonanie:

Brokuły podzielić na "różyczki" i blanszować, makaron ugotować al dente. Cebule pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Wszystko przełożyć do miski, dodać pomidory z puszki, doprawić przyprawami, dodać śmietany i wymieszać.
Na koniec posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Prażony słonecznik można kupić gotowy lub podsmażyć na patelni zwykłe, suche ziarna.

Kategorie: sałatki i surówkiwłoska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2009-11-16
Sałatka pyszna!!!!!!. Robilam kilkakrotnie. Raz zastąpiłam śmietanę majonezem.
Te¿ smakowa³a wspaniale. Polecam.