zdjecia rodzinne

Pikantne kopytka


Składniki:

75 dag ziemniaków,
półtorej szklanki mąki,
15 dag drobno startego sera żółtego,
2 jajka,
10 dag wędzonego boczku,
1-2 łyżek wyłuskanych nasion słonecznika.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę, jajka, starty ser, sól i zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki, spłaszczy…ć nożem i pokroić ukośne kluski. Włożyć do osolonego wrzątku, zamieszać. Ugotować aż wypłyną na wierzch i po ok. 1 min. odcedzić na sitku. Boczek pokroić w kostkę, stopić, wsypać lekko zrumienione na patelni nasiona słonecznika i polać kopytka. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty.

Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Włoski chlebek a'la pizza

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kluski ziemniaczane