zdjecia rodzinne

Zawijaski wieprzowe


Składniki:

60 dag mięsa wieprzowego (może być schab bez kości),
1 kostka bulionowa,
5 łyżek oliwy z oliwek,
2 cebule,
1 seler korzeniowy,
3 duże ziemniaki,
10-20 dag boczku,
20 g masła.
natka selera,
natka pietruszki,
1 czosnek

Wykonanie:

1. W 1/2 litra gotującej się wody rozpuść kostkę bulionową z oliwą z oliwek i ziołami.
2. Cebulę, seler korzeniowy i ziemniaki pokrój w taką samą kostkę. Seler naciowy pokrój w talarki. Jeśli boczek jest w plastrach, pokrój je na mniejsze części. Jeśli jest w kawałku, pokrój go w kosteczkę.
3. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i dodaj 20 g masła. Na zimny tłuszcz wrzuć boczek i cebulę. Podsmażaj 2 minuty. Mieszaj, żeby się nie przypaliło.
4. Kiedy cebula będzie szklista, dodaj do niej pozostałe warzywa. Przykryj, ale pokrywkę pozostaw nieco uchyloną. Mieszaj od czasu do czasu, żeby nic nie przywarło do patelni.
5. Posiekaj natkę selera i pietruszki i dopiero teraz dodaj do podduszonych warzyw (jeśli dodasz natkę wcześniej, straci swój piękny zielony kolor). Wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Mięso wieprzowe pokrój na 5-6 plastrów o grubości ok. 1 cm. Przykryj każdy z nich folią spożywczą, rozbij wałkiem lub tłuczkiem i posyp solą i pieprzem.
7. Pasek farszu nakładaj na brzeg każdego płata mięsa (dzięki temu, że nakładasz na brzeg, nadzienie nie ucieknie) i zawijaj roladki.
8. Przygotuj do każdego zawijaska po dwa sznureczki o długości ok. 20 cm. Zwiąż zawijaski dokładnie z dwóch stron, żeby nie rozpadały się w czasie smażenia. Ponownie posyp solą i pieprzem.
9. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek z kilkoma liśćmi szałwi. Podsmaż zawijaski mocno z każdej strony.
10. Dodaj czosnek w łupinach i ok. 1/4 szklanki bulionu. Obniż ogieñ i duś 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie nakłuj mięso nożem, żeby sprawdzić, czy jest już gotowe.
11. Przed podaniem rozetnij wszystkie sznureczki nożyczkami i zdejmij z mięsa.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kurczak z ryżem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)