zdjecia rodzinne

Jabłka w cieście francuskim


Składniki:

3-4 jabłka,
półtorej szklanki mąki,
masło roślinne – 25 dag,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 szklanki wody,
5 łyżek cukru do posypania jabłek,
3 łyżki cukru do posypania ciasta,
1 łyżka octu,
1 łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:

Z maki, masła, wody, soli, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Pokroić na kwadraty, na środek każdego położyć cząstkę jabłka, posypać ją cukrem wymieszanym z cynamonem, zawinąć w ciasto. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i umaczać w cukrze. Piec w temp.180 st C przez około 20 min.

Kategorie: deserydla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Adamo , 2010-12-12
Próbowałem wg. przepisu... lipa, już nie będę tego przepisu próbować szkoda czasu, ciasto się słabo wałkuje, i ostatecznie z ciastem francuskim nie ma nic wspólnego...


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Bitki - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Kurczak z ryżem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem

Kotlety schabowe z cebulką

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Bitki